joi, 13 martie 2014

Despre Romania cu dragoste

Imi plac biografiile, cele despre artisti, scriitori, oameni care au insemnat ceva in isorie si despre oameni obisnuiti care au trecut prin primul si al doilea razboi mondial.
Ultima biografie care mi-a trezit un viu interes este "Patrick Leigh Fermor: An Adventure" de Artemis Cooper. Cand am inceput cartea nu stiam cine este, aveam simpla informatie ca era britanic si specializat in literatura turistica, dar putin ma asteptam sa gasesc o viata tumultoasa presarata cu amintiri despre Romania incepand cu anii dintre cele doua razboaie mondiale si continuand pana in anii '90. Cartea in sine nu patrunde adanc in filozofia personalitatii scriitorului, este mai mult un "ghid" care serpuieste prin viata uimitor de plina de neprevazut si spontaneitate a lui Paddy Fermor.
Partea draga mie este cea in care descrie Romania asa cum vazut-o el prima data in 1934 cand s-a intors din Bulgaria doar pentru a explora si a se indragosti de Bucuresti si pentru a trai o iubire adolescentia (care l-a urmarit toara viata) cu Balasa  Cantacuzini; a revenit tarziu dupa comunizarea tarii cand cu greu a putut sa isi revada prietenii, ultima lui vizita fiind in februarie 1990 trimis de Daily Telegraph sa scrie despre republica post-ceausista.
Iata ce scrie Artemis Cooper:
"Although Pady had the knack of rising to the top of any society he found himself in, the smart, French-speaking Bucharest which seemed particularly susceptible to his charm. He found them equally engaging, for reserve and self-control are not overrated virtues in Rumania. The fury of their quarrels, the ease of their wit and laughter, the exaggeration of their gestures, their deep respect for art, books and ideas, their love of gossip and their happy-go-attitude to sex, all made him feel he could never tire of their company."
Sigur, toate astea se vor schimba odata cu sfarsitul razboiului si impunerea comunismului ca singura alegere posibila pentru a supravietui. Si schimbate au ramas pana in ziua de azi, cand inca ne luptam cu o tranzitie care pare sa supravietuiasca oricaror sperante de normalitate.
Patrick Leigh Fermor a mai facut multe calatorii nu ca turist, ci ca luptator alaturi de miscarea de rezistenta din Creta, trimis de Serviciile Secrete Britanice, si inspre alte taramuri indepartate atras de exotism si dorinta de a afla cat se poate de multe despre alte culturi.
Sir Patrick a murit in iunie 2011 la varsta de 96 de ani.
Biografia lui nu poate fi decat inceputul, ramane sa citesc "A time of Gifts: On Foot to Constantinople:From the Hook of Holland to the Middle Danube" si "Between the Woods and the Water" - cele doua volume care evoca amintirile acelei prime calatorii prin Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu