luni, 7 mai 2018

Cotidiene

De cand am revenit in tara ma simt ca o pisica pe care unii vor s-o spele cu forta, incerc sa ma agat cu disperare de marginile ciubarului ca sa nu fiu impinsa inauntru intr-o apa despre care nu stiu prea multe, nu ma intereseaza si pe care n-o doresc in momentul asta.
Trecand peste valul de "impingeri prietenesti" am doua mari probleme: Posta Romana si modul cum se face televiziune.
1) Posta Romana ma intriga; intr-un spatiu cat o gara cu peste 10 ghisee bantuie 2-3 "barzauni" pe post de angajate jucand un fel de-a v-ati ascunselea cu noi: cand te duci la un ghiseu dispar pentru a reaparea ca prin minune in alta parte. Mi s-a cerut pentru un obiect ce cantarea 126 grame sa platesc valoarea livrarii pentru un kilogram...este asta legal macar? Pentru ca il trimiteam in SUA a trebuit sa ma duc la mesagerie(deschisa doar pentru doua zile pe saptamana) unde un vames trebuie musai sa ti se uite in pachet desi completezi o declaratie pe care o semnezi si pachetul(plicul, in cazul meu) mai trece si prin alte filtre inainte de a ajunge la adresa de expeditie. Sa fie asa ceva conform cu normele UE? N-as crede, mai curand e hotie oficializata.
2) Canalele de televiziune romanesti prezinta niste porcarii, niste aiureli de programe, unele preluate de la televiziuni straine si "slefuite" intr-un stil grosolan romanesc. Abunda domnisoarele cu buze cu amortizor, sfatuitorii de bine, filme turcesti de toata halvaua, stiri neinteresante dar prezentate tipator, toate accidentele de circulatie posibile fara jena fata de familiile afectate, "specialisti" in politica de care nu avem nevoie, documentare in care ti se explica cum se face o crima, samd. Nu e de mirare ca suntem mult in urma altor tari din Europa si ca cei tineri rup poarta aeroportului cand tot ce li se ofera aici este o indobitocire cu iz depresiv.

Este o tara minunata, dar cei care pot face o afacere legala sunt foarte putini, nu pentru ca am fi noi hoti, ci pentru ca nu suntem lasati, este tara lui "nu se poate", nu conteaza ca in alte tari acelasi lucru este normal, legal si usor de facut. Dupa 70 de ani de asuprire nu mai exista afaceri cu traditie din tata in fiu, dar nici cei care vor sa inceapa asa ceva nu sunt ajutati; taxele sunt atat de mari incat multi nici nu pornesc la drum. Daca micii producatori si micile afaceri de familie ar fi lasate sa se dezvolte toata lumea ar avea de castigat; asta insa intr-o tara civilizata unde cei de la taxe sunt pusi acolo ca sa te ajute, nu ca sa te amendeze.
Nu s-a schimbat mare lucru, iar cauza principala este lacomia(a politicienilor,celor de la taxe, preotilor, doctorilor, angajatilor de tot felul care merg la servici doar ca sa castige de pe urma celui care vrea sa deschida o firma sau sa faca ceva ca sa-si hraneasca familia sau a celor care au probleme, suferinte, necazuri si au nevoie de ajutor).
Ma intreb oare cu ce se ocupa managerii, sefii si sefuletii Postei Romane zilnic timp de opt ore? Ce anume fac, pentru ce iau banii? Sistemul este greoi si prafuit, se inregistreaza aceeasi operatiune in trei caiete, nu poti avea o afacere cu livrare in strainatate decat daca trimiti o jumatate de porc odata, etc...ati auzit de comertul on line domnilor? De ebay, de Amazon, de Etsy? S-ar inchide toate daca s-ar plati 80 de lei ca sa trimiti o catarama intr-o tara straina, credeti-ma. Petreceti macar 5 minute intr-o luna din timpul de lucru ca sa va ganditi cum ati putea imbunatati operatiile postale pentru stupizii de clienti care n-au altceva mai bun de facut decat sa stea la coada o jumatate de ora pentru un timbru? Ashi, cum zicea unchiul meu cand vroia sa fie ironic...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu