luni, 15 septembrie 2014

Eleganta ariciului asa cum o vad profesorii francezi de filozofie


O carte scrisa de o profesoara de filozofie, Muriel Barbery, nu te astepti sa dezamageasca si cu siguranta nici nu o face; are profunzime, fluiditate si ironie deloc surprinzatoare la o persoana obisnuita sa "macine" idei, sa rastoarne fraze si sa gaseasca placere in meditatie.
Nascuta in Casablanca (Maroc) in 1969, autoarea a predat filozofia la Universite de Burgogne; in anul 2000 i se publica prima carte, "Une Gourmandise", iar in 2006 "L'Elegance du Herisson" care o lanseaza definitiv.

Plotul se desfasoara in jurul a trei personaje principale - Renee Michel care este un fel de administrator, lol, al unei cladiri pariziene cu apartamente pentru lumea buna care se poarta asa cum te-ai astepta de la o persoana provenind dintr-o familie saraca si fara prea multa scoala, ascunzand faptul ca citeste Tolstoi si cunoaste clasicii literaturii mai bine decat un profesor sau critic literar, este interesata in arta si filozofie; Paloma Josse o fetita de 12 ani si jumatate al carei IQ este mult peste norma si care se lupta si ea cu presiunea dictata de limitele parintilor si a profesorilor in a intelege si a accepta modul de a gandi si nevoia de afectiune a unui copil superdotat; si ultimul, cel mai nou locatar, japonezul Ozu, care face legatura intre cele doua personaje mentionate anterior.

Mai mult nu spun, cartea trebuie savurata fara idei preconcepute. Finalul este neasteptat sau intr-un fel, singurul posibil.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu