joi, 24 ianuarie 2013

24 ianuarie 2012

24 ianuarie 1978 - ningea cu fulgi mari in Regie; fetele care locuiau in caminul R au iesit afara sa danseze "hora unirii", desi se inserase devreme; apoi s-au imbratisat. Cateva au mai ramas pret de o bataie cu bulgari, apoi li s-au auzit vocile insufletite pe coridor...in cateva zile incepea sesiunea de examene, pentru mine prima si cea mai greu de uitat (primul examen s-a incheiat cu exmatricularea unui coleg; al doilea este o poveste in sine)....
24 ianuarie 2013 - ploua; citesc "Jocul Ingerului" de Carlos Ruiz Zafron; nu ma gandesc nici la viitor, nici la trecut, de la un timp ador prezentul, este tot ce am mai pretios si-mi curge printre degete ca orice avere nemuncita.

2 comentarii:

  1. Sarbatorirea "Unirilor" fusese interzisa din 1945 pana prin 1960; studentii erau tentati sa incalce tabuurile...; la Cluj, din cauza prezentei unei mase semnificative de unguri, lucrurile luau intorsaturi dramatice.
    De cativa ani voiam sa scriu despre Hora Unirii insufletita de cantaretul Dumitru Farcas (cel cu taragotul si "A venit aseara mama/ din satucul de departe...), insa nu cred ca am cititori fosti studenti la Cluj in anii '70...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daurel - Da, auzisem si noi cate ceva;in plus, cu cativa ani inainte, tot de 24 ianuarie, studentii iesisera afara si facusera ceva scandal, din cauza asta era de fapt interzis ceea ce am povestit mai sus; nu toata lumea a iesit afara, era sentimentul de teama care domina totul, mai ales pentru cei din anul I care nu se obisnuisera cu Bucurestiul si viata de student.
    Io zic ca nu conteaza daca citeste cineva care a luat parte la eveniment, poate fi interesant pentru ceilalti, care n-au auzit de ce s-a intamplat atunci.

    RăspundețiȘtergere